Whisky-pusheren fra Voerladegård

Brian Toft sagde sidste år jobbet som IT-konsulent op for at gå all in i sin whisky-virksomhed Fadandel.dk

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

 

”Hvis du for seks år siden havde spurgt mig, om jeg en dag ville kunne leve af at hente whisky hjem fra Skotland, så havde jeg sagt nej. Men tiderne har ændret sig, og i dag er der utrolig stor interesse for specialprodukter. Derfor kan jeg nu leve af min hobby.”

 

Det er en mand med et stort smil, der byder indenfor i sit showroom 50 meter fra privaten i Voerladegaard. Brian Toft er en garvet gut, når det handler om whisky.

 

LÆS OGSÅ: Grim-rom fra de tossede vinhandlere i Skanderbronx

 

”I tidernes morgen var jeg en af de kålhøgne unge mænd, der gerne ville lære at drikke whisky, og var med til at starte Danmarks største whiskyforening - MacAlabur - op,” fortæller han.

Det begyndte som en lille nebengeschæft i et kælderrum i privaten. I dag er Brian Toft rykket ind i nabovillaen, og har ombygget det til sit showroom.

Det begyndte som en lille nebengeschæft i et kælderrum i privaten. I dag er Brian Toft rykket ind i nabovillaen, og har ombygget det til sit showroom.

Iværksætter i whisky

”Det er en lang historie, men kort fortalt så resulterede det i, at jeg i 2011 ved siden af mit arbejde som IT-konsulent åbnede en lille nebengeschæft med salg af skotsk whisky.”

 

Bare sådan lidt for sjov, og fordi whisky nu en gang er hans altoverskyggende hobby. De dyre og velsmagende dråber bliver købt på fade ved forskellige destillerier i Skotland, og når tiden er inde aftappet og hældt på flasker og hentet hjem til Voerladegård.

 

Salget er gået bedre og bedre og til sidst helt forrygende, indtil Brian sidste år måtte indse, at der ikke var timer nok i døgnet til at passe både jobbet og whisky-biksen.

lille

lille

Nabohus blev til showroom

”Så jeg besluttede at gå all in, købte nabohuset og satte det i stand som showroom og rykkede fra mit lille hjemmekontor til 150 kvadratmeter.”

 

Som navnet henviser til, er Brians forretningskoncept til dels bygget op omkring salg af andele i skotske whiskyfade.

 

”Siden 2011 har jeg opkøbt over 60 fade fra næsten lige så mange forskellige skotske destillerier. Hvert fad indeholder fra 180 og op til 750 liter whisky. Det, jeg gør, er at jeg sælger andele i fadene,” forklarer han.

 

”Folk vil gerne have noget unikt, og det kan næsten ikke blive mere unikt end det her.”

 

Hvert år får Brian tilsendt smagsprøver fra sine fade, så han kan følge med i, hvordan smagen udvikler sig.

 

 

 

”Når jeg har smagt to-tre prøver fra samme fad, så har jeg en ide om, hvorlænge endnu der går, til fadet er klar til aftapning.”

 

”Der går jo lidt følelser i det, så jeg er også på rundtur med en pipette i Skotland hvert år for at se til mine fade og lige smage en ekstra gang.”

 

Selvom Brian er den eneste på lønningslisten, så er Fadandele.dk i høj grad et familieanliggende.

 

”Det kunne slet ikke lade sig gøre uden min families opbakning. Deres hjælp er helt uvurderlig.”

Fadandel.dk

  • Fadandel.dk holder til i et showroom på Damtoften 20 i Voerladegaard 
  • Navnet henviser til, at butikken sælger andele af fade med skotsk whisky
  • Ud over whisky sælger Brian Toft også rom og gin.
  • Desuden holder han foredrag og arrangerer smagninger 

 

Publiceret 09 March 2018 19:00

SENESTE TV