Kærlighed og krokodiller

Af
Biblioteksklumme Af Jarl Østergaard

IT bibliotekar

Så slog man øjnede op, og et nyt år var i gang. Tømmermænd var der ingen af. Som far til nu to mindre børn er nattesøvn en værdsat valuta, som kun sjældent veksles til sjusser og sjov.

 

Til gengæld var jeg frisk i hovedet og kunne overveje et nytårsforsæt. Egentlig er jeg kritisk over for konceptet. Forbedringspotentialet er der så rigeligt - men at proklamere det i offentlighed har jeg aldrig forstået. Et årsskifte på vores breddegrader, med alt hvad det indebærer af mørke og kulde, er ubehageligt nok, uden at jeg også skal afstå fra livets goder.

 

LÆS OGSÅ: Historien om et nyt navn

 

Men nu skreg den mindste så - sulten. Hun er et par måneder, så behovsudsættelse kommer ikke på tale. Da hun så var pacificeret, var det den fire-åriges tur. Han var også sulten og havde desuden (gen)fundet de rysler, som altså havde udgjort aftenens nytårssjov i vores husstand. Argumenter - i det begrænsede omfang de kunne høres - bed ikke på ham.

 

Der var ingen vej udenom - 2018 måtte i gang.

 

I min lille familie var 2017 både til små og store spørgsmål. Her var glæde og sorg. Her var nyt ansvar på jobbet, fødslen af en lillesøster, men også død i den nærmeste familie.

 

Der følger spørgsmål med, når man får børn. De svære: Hvorfor skal vi dø? Hvad skal vi huske at gøre inden? og de mindre - men også vanskelige:- Hvordan lavede I lillesøster? og er der krokodiller i Søbyen?

 

Det er livet - og der er heldigvis hjælp at hente - på biblioteket. Både til små og store spørgsmål. Jeg bilder mig ikke ind, at biblioteket er løsningen på livets genvordigheder – men det er min erfaring, at andre folks oplevelser - også i trykt form - ofte er en god hjælp.

 

Bibliotekets hylder bugner. Ikke blot af de bøger, der betegnes som selvhjælpslitteratur, men også af mere praktisk orienterede værker, som kan være en hjælp til stort og småt: Børns søvn - her er et par hyldemetre. Om tømmermænd - ikke en eneste titel og den nyeste bog om krokodiller hedder '30 af verdens farligste dyr' og derfor næppe egnet til at trøst.

Tips til trøst

Tips til trøst var, hvad jeg søgte i anledningen af et dødsfald. Her er et stort udvalg, og valget afhænger af mange faktorer: Skal du hjælpe andre eller dig selv? Er du troende? Er behovet praktisk eller mentalt?

 

'Kræft på nært hold' af Ola Ringdahl var god. Det lyder banalt, men det var givende at læse om et andet menneske i samme situation med de følelser, som opstår, når et elsket familiemedlem skal dø. Forfatteren har omfattende erfaringer fra en flere gange kræftramt familie, og med det afsæt beskrives både sorg, angst for døden, håb og kærlighed men også praktiske emner som kommunikation og økonomi.

 

Det er ikke nemt, men så må vi kaste os over noget at det, som kan løses:

 

Lejligheden er for lille. Arbejdsværelset var det første offer. Børn fylder. Eller rettere - det grej, der følger med i form af køretøjer, slynger, træ- og duploklodser, piratskibe og togbaner. Jeg låner 'Hvordan man gør en god hushandel'.

Lederskab og Whisky

Den professionelle forandring kalder på ledelseslitteratur, og den findes i rigelige mængder.

 

Da jeg var ny leder, havde jeg glæde af Søren Voxteds 'Den nye mellemleder', som er en praktisk lille håndbog, der både beskriver og giver løsninger på nogle af (mellem)ledelsens paradokser. Dens hovedpointe er, at der stadig er brug for mellemlederen - og det er jo meget betryggende. 'Lederskab til borgernes bedste' er Christian Nissens meget pragmatiske tilgang til offentlig ledelse. Nissen har erfaring fra en lang karriere (bl.a. DR og Rigshospitalet) og har skrevet en god vejledning i, hvordan du bliver leder og bedriver ledelse. Den kan varmt anbefales - også hvis man i øvrigt er uenig med Nissen.

 

Så læselisten i det nye år indeholder bøger om ledelse og ejendomshandel. Jeg er startet med at reservere den nye 'Verdens Whisky - smagsnoter', som er et katalog over “whisky, der er værd at vente på”.

 

Vi må huske, at krokodiller er sjældne, og så tackle det nye års udfordringer i den rækkefølge, de kommer.

Godt nytår fra biblioteket!

Publiceret 03 February 2018 10:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV