Heviin Khalil har sin mand, Nouhat Rashid, i frisørstolen til ære for fotografen. De havde været selvstændige i 20 år i Syrien, inden de flygtede til Danmark. Foto:Erland Rasmussen

Heviin Khalil har sin mand, Nouhat Rashid, i frisørstolen til ære for fotografen. De havde været selvstændige i 20 år i Syrien, inden de flygtede til Danmark. Foto:Erland Rasmussen

Syriske flygtninge:

Vi er iværksættere

Heviin Khalil kom til Danmark fra Syrien med familien for tre et halvt år siden - nu vil hun forsørge sig selv

Af
Erland Rasmussen

Erland Rasmussen

Salon Viva er navnet på en ny frisørsalon i Adelgade. Her har frisør Heviin Khalil etableret sig og indrettet salon i den tidligere blomsterforretning i nummer 91, hvor hun tilbyder klipning af både børn, herrer og damer, permanent og farvning samt alt til faget hørende.
 
Heviin Khalil, hendes mand, Nouhat Rashid, og deres dengang to børn, kom til Danmark fra Syrien som flygtninge, og de kom til Skanderborg for tre et halvt år siden, da de fik opholdstilladelse.
 
LÆS OGSÅ: Den syreiske skrædder vil betale tilbage
 
Siden har parret fået endnu et barn, så familien, foruden sønnen på 12 år og datteren på otte år, nu også tæller en datter på to et halvt år.
 
I Danmark har Heviin brugt tiden til at gå på sprogskole og lære dansk samt på en uddannelse til diplomfrisør, selv om hun også har erfaring med frisørfaget fra Syrien.
 
LÆS OGSÅ: Vil du give en ledig hånd til en flygtning
 
Heviin var ikke i tvivl om, at hun gerne ville åbne egen salon.
 
Det at være selvstændig og iværksætter er også en drøm for hendes mand, Nouhat, som er under uddannelse til frisør og senere vil slutte sig til Heviin for at arbejde i salonen i Adelgade.
 
“Det var vores plan fra begyndelsen at blive selvstændige igen og arbejde os op derfra, ligesom vi også var selvstændige med egen forretning i Syrien,” forklarer Heviin og Nouhat.
 
I Aleppo, der er en millionby i det nordlige Syrien, drev parret tre butikker gennem tyve år og sidst med en forretning i to etager med tøjforretning på den ene og frisør på den anden.
 
Borgerkrigen tvang dem imidlertid til at opgive tilværelsen i Aleppo. Det var Danmark, der tog imod. Det har parret ikke glemt, og de føler sig meget taknemmelige.
 
“Vi vil gerne være selvstændige, arbejde og betale skat, så vi kan betale tilbage for den hjælp, vi har fået af Danmark,” lyder det fra Heviin og Nouhat.
 
Den nybagte syriske frisør i Adelgade lægger ikke skjul på, at det kan være svært at begynde som selvstændig i Danmark, selv om alle har været meget venlige og flinke.
 
Hun har således blandt andet fået gode råd af sin sagsbehandler i kommunen,
 
“Der er jo mange ting, når man skal starte forretning fra reklame til indretning og momsregnskab,” uddyber Heviin Khalil.
 
Der er i øvrigt fundet en god revisor til at tage sig af regnskab og moms, lyder det. Men det kræver også kapital at åbne egen forretning, og her har familiens egne midler ikke været tilstrækkelige, når man skal leve af integrationsydelse.
 
Banken sagde nej, men parrets venner trådte i stedet til med opstartskapital.
 
Nu skal forretningsideen føres ud i livet, og den omfatter også en idé om en mobil salon, så Heviin en gang om ugen vil køre ud til ældre, gangbesværede og handicappede, der har svært ved at komme til salonen. De skal bare kontakte salonen, så kommer Heviin.

Publiceret 11 January 2018 11:45