Kildegården har stor glæde af værksted

Kildegården har gode erfaringer med et træværksted - og debatten i Ry tages nu op igen

Mens Socialudvalget for nylig opgav planerne om at indrette et træværksted med maskiner og udsugning i det nye Plejecenter Fællesskabets Hus i Ry, så er der rigtig gode erfaringer på Plejecenter Kildegården med at huse et træværksted.
 

Lene Johannesen, der er teamleder for Aktivitet og Træning i Skanderborg og Hørning, siger, at Kildegården har et godt tilbud, som centret gerne vil have endnu flere til at bruge.
 

“Det har været her i hele min tid, og jeg har været her i 25 år. Engang var der også et træværksted på sygehuset, men da det blev nedlagt, arvede vi nogle af deres maskiner,” siger hun.
 

Træværkstedet bruges henholdsvis af efterlønnere og pensionister ude fra byen, og af to personalestyrede grupper, hvor deltagerne er visiteret. Henholdsvis en trægruppe og en reparationsgruppe.
 

“Vi har en medarbejder tilknyttet værkstedet. Vi har en masse godt udstyr og sidste år lavede vi ny udsugning, der betyder, at arbejdsmiljøet er rigtig godt,” siger Lene Johannesen.
 

Træværkstedet er tilgængelig for kørestolsbrugere og folk, der bruger rollator. Der er blandt andet ingen dørtrin. Aktuelt er der dog ingen plejehjemsbeboere, der bruger værkstedet.

Der er liv i huset

I forbindelse med en ombygning i 2002, blev værkstedet flyttet, og efter Lene Johannesens vurdering ligger det ideelt.
 

“Det ligger ved Aktivitet og Træning, og vi kan godt høre, når der bliver brugt maskiner. Men andre gange er der nogle, der hører musik, som man kan høre. Det er bare dejligt, centret er jo et sted med liv,” siger hun.
 

Det er gratis, og pensionister og efterlønnere ude fra hele kommunen, der er 'selvkørende', kan frit bruge værkstedet inden for nogle åbningstider, når de har fået en introduktion til maskiner og sikkerhedsudstyr.
 

Lene Johannesen fortæller, der også er et træværksted ved Plejecenter Præstehaven i Hørning. Det er dog ikke så mange brugere.
 

“Nogle plejecentre er for små til et træværksted, derfor må pensionister og efterlønnere fra hele kommune bruge det på Kildegården,” siger hun.

“Nogle brugere har en faglig baggrund, andre er gør-det-selv og hobby-folk,” siger Claus Rask, fast mand fra personalet i Træværkstedet på Kildegården.

“Nogle brugere har en faglig baggrund, andre er gør-det-selv og hobby-folk,” siger Claus Rask, fast mand fra personalet i Træværkstedet på Kildegården.

Håb til ny formand

I Ry sætter Trægruppen, der i dag har et værksted under Plejecenter Ryvang, og som havde håbet, at de kunne flytte med til byens nye plejecenter - deres lid til, at Socialudvalget vil ændre mening.
 

For at 'gøde jorden' for det har Trægruppen haft et møde med Anders Rosenstand Laugesen (V), der er ny formand for Socialudvalget.
 

Men faktisk ér der allerede gang i en undersøgelse af, hvad de vil koste at lydisolere og lave udsugning, hvis Trægruppen fra Ryvang alligevel får lov at flytte ind i det nye plejecenter, eventuelt i underetagen.
 

Den er iværksat af tidligere formand for Socialudvalget Christina Bottke (V), stærkt tilskyndet af Jens Szabo (V), kort før Bottke fratrådte.
 

“Jeg synes aldrig, vi fik det belyst ordentligt,” siger hun.
 

Anders Laugesen er glad for, at beslutningsgrundlaget derved styrkes.
 

“Sagen tages også op på det næste møde i det midlertidige opgaveudvalg om det nye plejecenter. Men det er klart, at et træværksted kan larme, og at der skal tages hensyn. Men det er positivt, at et plejecenter åbner sig for lokalsamfundet, og det er en del af visionen i Ry. Og for beboerne på et plejehjem, hvoraf nogle er demente, kan alene muligheden for at opleve duften af savsmuld være positivt,” siger han.
 

Er du parat til at rulle beslutningen fra det tidligere socialudvalg tilbage?
 

“Nu har Venstre ikke flertal i Socialudvalget, så jeg vil indtil videre være forsigtig. Og når vi har sagen på under 'meddelelser' på Socialudvalgets møde tirsdag 9. januar, er det kun en orienteringssag. Vi skal ikke træffe en beslutning,” siger han.

Publiceret 09 January 2018 10:15

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV