På tomlen til Langtbortistan

Simon Dalsgaards tommelfinger har på knap 100 dage bragt ham på et 15.000 kilometer langt eventyr til Kasakhstan og retur

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

En morgen midt i juli stod en ung fyr med tommelfingren i vejret og trippede utålmodigt i solskinnet på motorvejs-rastepladsen ved Ejer Bavnehøj.
 

Ret hurtigt fik han et lift ... til Horsens. Alligevel var 20-årige Simon Dalsgaard i himmelhøjt humør. Eventyret var begyndt. Forude ventede knap 100 dage, der hver især bød på et møde med nye mennesker, nye udfordringer og nye erfaringer.
 

Gennem tre måneder blaffede Simon 15.000 kilometer gennem Europa til Centralasien og tilbage igen - en tur, der ene og alene stod og faldt med andre menneskers velvilje og hjælpsomhed. Og det var der heldigvis masser af på vejen fra Svejstrup til Kasakhstan tur/retur.
 

“Det har været en helt igennem fantastisk oplevelse, meget grænseoverskridende og meget intens. Jeg har mødt SÅ mange fantastiske, søde og imødekommende mennesker. Hver dag har været et eventyr i sig selv, og jeg har lært utrolig meget om mig selv,” fortæller Simon.

Moderne dannelsesrejse

Rejsen var et forsøg på at finde ro i sit eget selskab for en rastløs sjæl, der ellers altid søgte andres selskab.
 

“Jeg er typen, der altid vil prøve noget nyt og hele tiden har brug for at være social. Så jeg havde behov for at lære bare at være mig selv. Og selvom jeg har mødt mange mennesker undervejs, så har jeg også været meget alene og fundet den ro, jeg søgte. Så på den måde har turen været med til at ændre mig,” konstaterer han.
 

“Jeg har også fået meget andet input. Når man møder og taler med så mange mennesker med helt andre holdninger til livet end en selv, så er det faktisk en af de bedste måder at udvikle sig selv på. Og selvom man kan være fundamentalt uenige på visse punkter, så viser det sig alligevel altid, at der dukker ting op, man er fælles om, når man har tilbragt lidt tid sammen, fortæller Simon og tilføjer grinende:

“Og så har jeg da også fundet ud af, at mad og ikke mindst drikke - især den slags med høje alkohol-procenter - er formidable måder at bygge bro mellem mennesker på.”

Sov på sofaen hos fremmede

Blandt de mange skæve, mærkelige og anderledes typer, hvis selskab Jonas har nydt undervejs, var allerede på førstedagen et kristent missionær-ægtepar, der talte i tunger med Jesus, velsigende Simon på rejsen og forærede ham en bibel.
 

“Den har jeg haft med på hele turen sammen med Lonely Planet: The World, som er en enestående samtalestarter,” fortæller han.
 

Ruten var det eneste, der var planlagt på forhånd, mest fordi flere af landene har visumkrav. Overnatning undervejs skete enten i et lille medbragt telt, på hostels eller på en sofa hos fremmede folk, der lukkede ham indenfor og lod ham overnatte.
 

“Jeg har prøvet couch surfing et par gange hjemme i Svejstrup. I Rusland var det meget udbredt og den måde, jeg overnattede på de fleste nætter,” fortæller han.

Drikker til man kollapser

Blandt turens højdepunkter var et ophold i flere uger på et hostel i Tbilisi i Georgien, hvor han arbejdede frivilligt til gengæld for en seng at sove i og lidt mad.
 

“Manageren forsøgte at drikke mig i gulvet. I Rusland drikker man, til man kollapser, men jeg kunne godt følge med, og så var jeg accepteret. Her arbejdede jeg sammen med en pige fra Costa Rica og en professionel fodboldspiller fra Togo. Det var forrygende.”

Hitchwiki på mobilen

Som blaffer i Centralasien skal man ifølge Simon være indstillet på, at internet kan være - nå ja - en by i Rusland. Derfor gælder det om at benytte muligheden, hver eneste gang, der er wifi.
 

“Jeg var meget afhængig af min mobil, så jeg ladede den hver eneste gang, muligheden var der. I biler og hjemme hos folk, jeg overnattede hos. Jeg brugte en app, der downloadede kort, som jeg kunne bruge, også når der ikke var forbindelse til internettet.”
 

“Og så tjekkede jeg ofte undervejs Hitchwiki, der er en international guide til at blaffe i lande verden over. Det var meget nyttigt.”
 

“Og jo, så gjorde jeg da også stort brug af Google Translate, men det er kun til det helt simple. Man kan ikke føre en samtale på den måde,” smiler han.

Publiceret 04 January 2018 11:45

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV