Stor kritik af højt byggeri

Følelserne var i kog på borgermødet om højt byggeri i Galten

Af
Jørgen Bollerup Hansen

Jørgen Bollerup Hansen

Det var kritikerne af et fem-etager højt byggeri ved Torvet 5 i Galten, der satte det store præg på borgermødet, som Skanderborg Kommune inviterede til mandag.
 

“Af de 100 til 120, der deltog i mødet, var der ingen tvivl om, at de udtrykte kritik af byggeplanerne, især over højden i byggeriet,” siger Claus Leick (SF), der er formand for kommunens Miljø- og Planudvalg.
 

Men der kom også konstruktive forslag, som ikke på forhånd kan afskrives.
 

Folkene bag byggeriet, byggeselskabet Torvet 5, er nemlig ifølge Midtjylladns Avis åbne for at gå i dialog om projektet, når de har set de indsigelser, der kommer i høringsfasen omkring lokalplanen.
 

“Der var nogle, der mente, at vi fra politisk side tromler noget igennem, som ingen vil have. Men der kom også mange gode forslag,” siger Claus Leick.
 

“Det blev blandt andet foreslået at byggeriet rykkes længere frem ved, at byggeselskabet køber grunden foran huset, hvor der i dag er p-plads til det tidligere posthus. Det kunne lempe generne for dem, der bor nord for byggegrunden og dem, der er mest imod byggeriet,” siger Claus Leick.
 

Der var også flere, der efterlyste en helhedsplan for, hvad der kan laves omkring Torvet, så projekterne kan ses i en sammenhæng i stedet for at dukke op enkeltvist.
 

“Nogle mente således, at der kun skal bygges med saddeltag og ikke længere med fladt tag,” siger Claus Leick.

Når borgerne er med

Selve ideen om at tillade højere byggeri i bymidten i Galten er udsprunget fra den arbejdsgruppe, der var nedsat med flere lokale deltagere under overskriften 'Byernes vækst'.
 

“Men at vi inviterer borgere med, er ikke ensbetydende med, at det bliver lettere. Når vi bygger højere, er det også et stort indgreb, og vi skal langt hen lytte til bekymringerne. Men det er ikke nemme beslutninger. Og er vi villige til at lade naboernes bekymringer bremse projekter, som mange bagefter ender med at være glade for,” spørger Claus Leick.
 

Han erkender, at det ikke er lettere i Galten, når der parallelt kører en høring og godkendelse af et Kommuneplantillæg.
 

“Og ideen er netop, at vi vil bygge højere, så vi skal finde en ordentlig dialogform. Så vi ikke kun har et halvanden time langt møde, hvor alle følelser støder sammen,” siger han.

Publiceret 06 December 2017 14:00

SENESTE TV