Egyptere på valg-inspirations tur til Skanderborg

Syv unge politisk aktive egyptere besøgte valgstedet på Niels Ebbesen Skolen

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

“Vi henter inspiration til, hvordan et lokalvalg kan gennemføres i Egypten, når vi forhåbentlig i løbet af et års tid er nået så langt, at det bliver relevant. Der er mange lighedspunkter mellem det danske og det egyptiske valgsystem, men der er sandelig også store forskelle. En at de største er nok, at der er er så mange frivillige, der hjælper til med at gennemgøre valget i Danmark. Sådan er det slet, slet ikke i Egypten. Her er det en dommer og hans assistenter, der styrer valget, mens der vil være politi og sikkerhedsvagter udenfor, for at holde orden.”
Læs også: Demokrati er ret og pligter
Marseen Samir, Muhammad Amin og Islam Hamdy er sammen med fire andre politisk aktive unge egyptere fra forskellige partier inviteret til Danmark af de for at overvære Kommunalvalget. Egypterne kom til Danmark i fredags og har i weekenden og mandag mødt forskellige lokalpolitiekre og set eksempler på forskellige måder at føre valgkamp på. Tirsdag besøgte de først Aarhus Rådhus, hvor de overværede åbningen af valget, inden de tog til Niels Ebbesen Skolen i Højvangen.
“Vi har mødt flere danske politikere og hørt om, hvordan de tilrettelægger deres valgkamp og planlægger kampagner, og i dag er vi så rundt og se, hvordan selve valget gennemføres forskellige steder i Danmark. I Egypten er der også mange opstillede kandidater og rigtig mange forskellige partier ved et valg, men vi har ikke samme system som jer, hvor én, der får mange stemmer, kan trække nogen med færre stemmer ind, og det er jo et ret interessant perspektiv,” konstaterer de.
En af de ting, de unge egyptere er mest overraskede over, er den lave stemmeprocent blandt især helt unge 2.generations indvandrere i danmark.
“For os, der hver dag kæmper for at få samme mulighed, er det rigtig svært at forstå, at så få immigranter stemmer, når nu de har muligheden. At de ikke stemmer og på den måde lader muligheden for at få indflydelse gå til spilde, det har overrasket os rigtig meget,” fortæller de.
Egypterne er inviteret til Danmark af Dansk Ungdoms Fællesråd i samarbejde med de politiske ungdomsorganisationer: Socialdemokratiske Ungdom, Radikal Ungdom, Venstres Ungdom, Konservativ Ungdom, SF's Ungdom og Liberal Alliances Ungdom.
Med på turen til Skanderborg er Radikal Ungdoms Katrine Robsøe og Sami Kleit fra Liberal Alliances Ungdom.
“Formålet med at inviterer dem til Danmark er at give dem mulighed for at se, hvordan vi her i landet gennemfører et lokalt valg. Det er ikke noget, de er bekendte med i Egypten, hvor det er både udfordrende og risikofyldt at være politisk aktiv,” forklarer de.
“Egypterne har fået et indblik i, hvordan der føres valgkamp her i Danmark, og forhåbentlig får de noget inspiration med sig hjem. De arbejder blandt andet på at få gennemført de første lokale valg i Egypten.”
For de unge lokale politikere har det også været givtigt at møde de egyptiske unge.
“Man lærer at sætte pris på det, vi har, når man møder andre politisk aktive unge, som kæmper for de rettigheder, vi her i Danmark tager for givet,” understreger de.Marseen Samir (tv), Muhammad Amin og Islam Hamdy var overraskede over de mange frivillige, der er med til at gennemføre valghandlingen i Danmark.

Marseen Samir (tv), Muhammad Amin og Islam Hamdy var overraskede over de mange frivillige, der er med til at gennemføre valghandlingen i Danmark.

Med på turen til Niels Ebbesen Skolen var Radikal Ungdoms Katrine Robsøe og Sami Kleit fra Liberal Alliances Ungdom.

Med på turen til Niels Ebbesen Skolen var Radikal Ungdoms Katrine Robsøe og Sami Kleit fra Liberal Alliances Ungdom.

Fakta:

  • Siden 2012 har de politiske ungdomsorganisationer i Danmark haft et tværpolitisk netværk med ungdiomspolitikere i Egypten
  • Netværkets formål er at styrke unges deltagelse og indflydelse i de politiske partiers beslutningsprocesser samt styrke en fredelig dialog mellem unge på tværs af politiske skel og partier

Publiceret 21 November 2017 19:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV