Gymnasieelever mødte lokalpolitikerne

Torsdag formiddag var eleverne på Skanderborg Gymnasium indbudt til valgmøde i egen hule - et tilbud mange af eleverne tog imod.
Der var sat 5 kvarter af til mødet - og det var for kort tid, når man står med en flok politikere, der ikke alle er vilde med korte svar og sætninger - eller som svarer på et foregående spørgsmål midt i debatten af et andet emne. Eller som mundhugges om emner, hvor det kræver et indgående kendskab til de seneste fire-otte års lokalpolitik for at kunne følge med.
Succesfuldt valgmøde i Ry
I sidste kategori blev det blandt andet til en 'debat' om økonomien om rådhusbygningen med mere på Fælleden, hvor politikerne på scenen ikke var enige om, hvem der havde bestemt hvad.
Inden da havde politikerne kommet med deres bud på, hvordan den kommunale velfærd skal finansieres- som svar på et spørgsmål fra salen.
Anders Rosenstand Laugesen (V) pegede på, at man skulle tage penge fra luksus- og prestigeprojekter samt fra beskæftigelsesområdet - og blandt andet opprioritere Folkeskolen.
Linda Andrea (LA) pegede på fødselsdage for borgmestre samt gyldne håndtryk til direktører, som steder hvor der kan spares, mens Steffen Møller Pedersen (D) ville have sænket skatten og lette byrden på erhvervslivet. Omvendt ville Maria Temponeras (EL) øge byrden på et erhvervsliv, der 'aldrig har tjent flere penge'.

Klimaforandringer

Politikerpanelet blev også spurgt, hvad de vil gøre for at stoppe klimaforandringerne.
Claus Leick (SF) og Maria Temponeras pegede begge på, at der skal opføres flere vindmøller i Skanderborg Kommune, og Maria Temponeras slog desuden til lyd for en øget deleøkonomi, hvor vi låner af hinanden.
“Og så skal vi have 3D-printere på bibliotekerne, så man kan printe små dele til eksempelvis en vaskemaskine, så man ikke skal ud og købe en ny,” sagde hun.
Unge ønsker: Flere busser og studieboliger
Emil Vogelius (B) pegede blandt andet på flere kommunale elbiler - og høstede i øvrigt en af dagens største klapsalver under den runde, hvor politikerne præsenterede sig selv. Her havde flere politikerne peget på, at de tidligere har gået på Skanderborg Gymnasium og derfor var på hjemmebane.
“Det kan godt være, at I mener, I er på hjemmebane, men jeg tror nu nok, at det er mig, der har hjemmebanefordelen i dag,” lød det fra Vogelius, der går i 3. Z på gymnasiet.

SFs Claus Leick (th) havde medbragt 'partiskilte' til møder på Skanderborg Gymnasium, hvor De Radikales Emil Vogelius (tv) var på hjemmebane. Foto: Sonne

SFs Claus Leick (th) havde medbragt 'partiskilte' til møder på Skanderborg Gymnasium, hvor De Radikales Emil Vogelius (tv) var på hjemmebane. Foto: Sonne

Gyldne håndtryk

Panelet blev også spurgt, hvordan om holdningen til de såkaldte åremålskontrakter, som flere kommunale embedsmænd har haft.
Anders Rosenstand Laugesen kaldte kontrakterne for noget svineri og kaldte des urimeligt, at embedsmænd kan tjene mere end borgmesteren. Han påpegede også, at Venstres byrådsgruppe ikke havde kendskab til åremålskontrakterne i Skanderborg Kommune, hvilket blev imødegået af blandt andet John Haarup Laursen (DF)
“Venstre var selv med til at beslutte det,” lød det fra John Haarup Laursen, der var en af de få i panelet, der forholdt sig til et af dagens hovedspørgsmål, der handlede om den kollektive trafik og de udfordringer, denne sætte for de unge.
“Det skal og kan gøres bedre,” konstaterede han.

Leicks skilte

Claus Leick havde til debatten medbragt to skilte med henholdsvis et S og et F på. Hver gang, en af paneldeltagerne sagde noget, der ifølge Leicks opfattelse var rigtigt, hævede han S-skiltet, mens F-skiltet markerede fejlagtige oplysninger.
At denne gimmick morede i hvert fald en del af salen, er der ingen tvivl om. At den langt fra morede alle politikerne i panelet, der er der heller ikke tvivl om. Eksempelvis beskyldte Thomas Cordtz (C) Claus Leick for at forfladige debatten.
På næsten bagerste række i salen sad Amalie og Frida og ærgrede sig over, at de rent aldersmæssigt ikke kan stemme til kommunalvalget 21. november.
Fik I noget ud af i dag?
“Ja, det synes jeg. Selv om det var lidt kort, så var det godt at høre, hvad politikerne mener,” sagde Amalie.
Og til den unge mand på bagerste række, der ikke vidste, hvad bogstaverne SF stod for: Det googler du lige ...

Publiceret 14 November 2017 14:45

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV