Et helt liv i politik:

Nu takker Aleksander af

Aleksander Aagaard (V) var borgmester i Skanderborg Kommune i 17 år. Derpå tog han videre til regionsrådet for Midtjylland.

Af
Jørgen Bollerup Hansen

Jørgen Bollerup Hansen

Da UgeBladet får fat i Aleksander Aagaard, er han på vej på cykel rundt om Skanderborg Sø.
 
“Vi er lidt en cykelfamilie. Jeg cykler også med min kone. Vi vil gerne holde os i form, der kræver ski- og sejlsport, som vi dyrker,” siger den tidligere borgmester gennem 17 år i Skanderborg Kommune - og nuværende regionsrådsmedlem.
 
Men snart er det slut, alt det politiske. 71-årige Aleksander Aagaard stiller ikke op ved valget 21. november.
Han har så også siddet 21 år i Skanderborg Byråd, de 17 som borgmester. Derpå i regionsrådet for Midtjylland.

Hovedby og centerbyer

Familien bor i Højvangen, tæt på den nye Frueringvej, der allerede var på tegnebrættet i hans borgmestertid.
 
“Nu er der endelig fundet penge til vejen. Nogle vil nok sige, at kommunens hovedby igen bliver tilgodeset. Og kommunens hovedby vil nok altid trække nogle ting til sig, men jeg synes faktisk, der er rimeligt fokus på at få centerbyerne med, og det er vigtigt, da der er meget værdi i lokalsamfundene,” siger Aleksander Aagaard.

Han blev grebet af regioner

Da han trak sig som borgmester i Skanderborg, skete det samtidig med kommunesammenlægningen i 2007.
 
“Jeg tænkte, det var et godt tidspunkt, når den nye storkommune skulle skabes, da folk forbandt mig meget med den gamle Skanderborg Kommune, og jeg var lige fyldt 60 år,” siger han.
 
Men han havde ikke tænkt, at han i stedet skulle stille op til regionsrådet.
 
“Men jeg lod mig overtale. Det viste sig så, at jeg blev spidskandidat overfor Bent Hansen (S), og jeg havde stort set ikke forinden hørt et ord om sundhedspolitik. Jeg vil sige, at min viden på området tog en stejlt stigende kurve,” siger han.
 
Og valgt - det blev han, og blev næstformand i Regionsrådet. Og ved det følgende valg genopstillede han.
 
“Der var så meget på vej, blandt andet med nye sygehuse, så jeg valgte at genopstille.”
 
Hvad mener du om dem, der vil nedlægge regionerne?
 
“Mit eget parti vil nedlægge regionerne, men jeg har ikke hørt et ædrueligt alternativ. Kommer sundhedsvæsenet under staten, er der for meget, der ikke vil komme til diskussion, og det er det sidste, jeg ønsker. Så længe, der er flere regioner, er der grænser imellem dem og visse forskelle i servicen. Men regionerne er en fantastisk opfindelse, og selv om de ikke har samme folkelighed som kommunerne, skal vi nok få besked, hvis noget halter,” siger han.
 
“Der er fantastisk mange dedikerede mennesker i sundhedsvæsenet, og det fungerer ret godt,” siger han med jysk underdrivelse.
 
Et af sejrene var udrulning af kræftpakkerne.
 
“Da vi blev enig med Danske Regioner og regeringen om at definere kræft som en akut sygdom, var det modigt. Vi anede ikke, hvad der ville ske. Det var som at slå en kæmpe kile ned i systemet, når kræftsyge skulle have forrang, uden det gik ud over andre patientgrupper. Men det lykkedes, og Bent Hansen og jeg overbragte en stor buket til samarbejdsudvalgene på alle sygehuse.”
 
Kan regionerne tage nye dyre behandlinger ind uden at prioritere store patientgrupper ned?
 
“Ja, det er nødvendigt, men det er ikke nær så dramatisk, som det bliver gjort til. Vi kommer aldrig til et prioritere livstruende sygdom fra. Måske får det konsekvens for nogle patienter i terminalfasen og vil handle om måske fem dage til eller fra - efter et godt liv.”
 
Vil du savne det politiske liv?
 
“Da jeg stoppede som borgmester, havde vi et rent flertal, og nogle syntes, jeg skulle fortsætte. Og da jeg valgte at stoppe, sagde jeg det højt for at holde fast i det. Nu føles det anderledes rigtigt. Jeg har to huse og et skib at se til og skiture og en hund.
 
Hvad har politik givet dig?
 
“Det er næsten ubeskriveligt. For det første er der nok ikke nogen anden måde, man kan mærke nerven og pulsen så tydeligt i et samfund. Og interesserer man sig lidt for ledelse, kan man ikke undgå at blive optaget af at få sådan en 'maskine' fyldt med mennesker til at fungere og spille sammen.
 
Er der sket tilbageskridt i din tid?
 
“Ja, den reelle udskrivningsret er taget fra kommunerne. Regionerne har ikke udskrivningsret, og det er ok, da de ikke har så meget at prioriterere imellem og sundhedspolitik er så stort et emne, at det ikke kan unddrage sig en landspolitisk prioritering. Men det er synd og skam, at udskrivningsretten reelt er taget fra kommunerne. Det gør kommunalpolitik en lille smule tandløs,” siger Aleksander Aagaard.

null

Publiceret 11 October 2017 17:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV