Smuk, grøn og bæredygtig festival i Bøgeskoven

Bæredygtighed er en kerneværdi for Smukfest, der til stadighed arbejder på at blive bedre til både at genbruge og sortere affald for at passe bedre på jordens ressourcer

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

Siden slutningen af juni har bøgeskoven i Dyrehaven summet af aktivitet. Forberedelserne til årets Smukfest er i fuld gang og mange frivillige er trukket i arbejdstøjet for at gøre klar til festen i bøgeskoven.
 
“Lige nu er der cirka 100 i gang i skoven hver dag. Det vokser til omkring 500 i weekenden, og når vi er flest - i sidste weekend før og dagene op til festivalen - så når vi op på omkring 3000 frivillige,” fortæller festivalens talsmand Poul Martin Bonde.

Bæredygtig kerneværdi

Smukfest handler først og fremmest om musik, men samtidig gør festivalen meget ud af at aflevere skoven i samme stand, som da forberedelserne begyndte. Og ansvaret for naturen går videre end det.
 
Lokalavisen talte i efteråret 2016 med festivalformand Claus Visbye om fremtidens festival. Han forklarede dengang, at bæredygtighed er en kerneværdi for festivalen, der lægger vægt på at tænke i grønne baner, også udover at sortere affald, servere økologisk mad og øl og mindske madspildet ved at donere overskudsmad til socialt udsatte.
 
”Vores overordnede mål er hele tiden at blive mere bæredygtige, passe bedre på miljøet, og generere mindre skrald. Det er ligesom i vores DNA at prøve at passe bedre på vores ting. Både for vores egen, for publikums og for verdens ressourcers skyld, så skal vi den vej, hvor det hedder, at vi skal genbruge mere og passe bedre på ressourcerne,” understregede han.

Smukfest er med i et nyt tre-årigt projekt i Region Midtjylland, der har til formål at bevare jordens ressourcer i en form, så de kan anvendes igen og igen. Foto: Grethe Bo Madsen

Smukfest er med i et nyt tre-årigt projekt i Region Midtjylland, der har til formål at bevare jordens ressourcer i en form, så de kan anvendes igen og igen. Foto: Grethe Bo Madsen

Grønne camping

Et af de nye bæredygtige tiltag på Smukfest i år er Skovlunden.
 
“Skovlunden er vores nye camp, hvor vi eksperimenter med bæredygtighed. Dels i form af nye boformer, som paphuset, der kan gå direkte til genbrug, Silvan der leaser luftmadrasser ud til gæsterne samt andre nye bæredygtige boformer som Tipi og Iglo, hvor man køber en plads. Og dels ved at gæsterne, der bor her, også er indstillet på, at det er et bæredygtigt område,” fortæller Poul Martin Bonde.
 
“På Skovlunden arbejdes aktivt med bæredygtig camping, både socialt, praktisk og miljømæssigt. Her rydder man op efter sig, sorterer sit affald og tager teltet med hjem igen.”

Projekt cirkulær økonomi

Smukfest er også blevet del af et nyt tre-årigt projekt som Region Midtjylland er tovholder på.
 
“Vi er blevet del af et større projekt i regionen, der handler om cirkulær økonomi. Hos os handler det mere specifikt om, hvordan noget der umiddelbart er affald, måske kan blive til noget af værdi, hvis det behandles på rette måde. I første omgang handler det om at kortlægge mulighederne,” oplyser Poul Martin Bonde.
 
Projektet tager udgangspunkt i begrebet cirkulær økonomi, der kort fortalt går ud på at bevarer eller genskabe værdien af produkter eller materialer i så høj grad som overhovede muligt blandt andet ved at skabe nye forretningsområder.
 
Målet er at bevare Jordens ressourcer i en form, så de kan anvendes igen og igen.
 
Cirkulær økonomi gør op med den lineære økonomi, hvor råstoffer udvindes, forarbejdes, forbruges og smides væk som affald, og hvor mange værdifulde råstoffer går tabt.

Publiceret 17 July 2017 12:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV