Erotikken har været lidt af et stedbarn

Ryforfatteren Ane-Marie Kjeldberg er aktuel med erotisk romance

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

Sommerfolket er navnet på en romantisk erotisk serie i seks afsnit af Ry-forfatteren Ane-Marie Kjeldberg. Fortællingen er blevet til på opfordring af forlaget Lindhardt og Ringhof, der i 2017 har valgt at satse på en række skønlitterære serier, der udgives som lyd- og e-bøger.
 
Hvorfor henvendte Lindhardt og Ringhof sig til lige dig?
 
De kendte til mit arbejde, fordi de har lydbogsudgivet en række af mine bøger, herunder Aktstykker, en samling af erotiske noveller.
Hvorfor sagde du ja til projektet?
 
Fortællingsmæssigt har erotikken været lidt af et stedbarn gennem mange år. Først var det forbudt at skrive om, siden blev det tilladt, men alligevel omgærdet med fnisen og anset for lidt underlødigt.

Erotik med indlevelse

Ofte var erotiske fortællinger noget, der handlede om erotikken som isoleret fænomen, defineret ved en benovelse ved kvantitet på alle måder: Størrelse, mængde, længde, varighed, grad af akrobatik.
 
Derfor var jeg meget glad over, at Lindhardt og Ringhof tog emnet alvorligt nok og opfordrede mig til at skrive en romantisk-erotisk serie med et bredere fokus.
 
På det erotiske felt arbejder jeg med at give præcise detaljer i de erotiske skildringer, men samtidig udvælge og frem for alt også give indblik i følelser og stemninger – og i selve erotikkens enorme kraft.
 
Hvordan har du fundet inspiration til serien?
 
Blandt andet ved at gå i Den Gamle By i Århus. Halvfjerdser-afdelingen der har frisket min hukommelse op på en række felter, da for eksempel en del købmandsvarer jo har været de samme først i halvfjerdserne som sidst i tresserne.

Iagttag dagligdags samspil

Desuden har jeg været så heldig i en af Rys dejlige genbrugsbutikker at falde over en hel årgang af Bo Bedre fra 1968, og billeder, artikler og reklamer heri har også inspireret mig meget. Tidskoloritten har været vigtig for mig.
 
På erotikkens og kærlighedens felt finder jeg megen inspiration ved at iagttage mennesker. Ikke lurende gennem sprækker i gardinet, men ved at se på mennesker i hverdagslivet, iagttage deres småbitte dagligdags samspil:
 
Et blik; en bevægelse; en tøven; et smil, når en sms indløber. Man kan faktisk lære meget om passioner og (nogle gange skjulte) følelser ved for eksempel at sidde på en café og betragte de andre gæster.

Forbilledet er Trollope

Mit litterære forbillede i genren er i øvrigt i høj grad engelske Joanna Trollope.
 
Hun skriver ikke så detaljeret om erotik, men til gengæld meget om kærlighed og parforhold. Hende holder jeg meget af for hendes evne til at udtrykke sig underholdende og læseligt uden krukkeri og højpandethed, men samtidig smukt og nuanceret og med stor psykologisk indsigt.
 
Hvor meget fylder erotikken i din serie?
 
Der er meget andet end konkret erotik i hvert afsnit. I snit er der vel to til tre egentlige erotiske scener i hvert af afsnittene. Det hele er jo indbygget i en fortælling om nogle menneskers livshistorie og kærlighedsforhold – og ikke mindst om at leve sidst i 1960'erne med alt hvad det indebærer af omgangsformer og anden historisk ramme.
 
Vil du afsløre lidt mere om serien?
 
Serien foregår i et eksklusivt sommerhusområde ved Vesterhavet. I første afsnit forandres præsten Ulfs og balletdanseren Solbjørgs liv. Deres ægteskab er nedkølet og udtørret, men ved mødet med sommerhusnaboen Jens tændes en gnist, som giver Solbjørg varme og kræfter til at se sit liv, som det er og til at sætte sig i bevægelse.
 
Og der opstår en dominoeffekt, hvor erotikkens forvandlende kraft ændrer på livet i en række af de gamle arvede sommerhuse. Par brydes op, nye opstår – og for nogle medlemmer af sommerfolket ændres selv livsmålene fundamentalt.

Sommerfolket

  • Serien Sommerfolket udgives af Lindhardt og Ringhof / SAGA Egmont som del af et stort serieprojekt i 2017
  • Serien er udkommet lyd- og e-bog og kan købes via alle netboghandler
  • 13. juli udkommer serien som papirbog

Publiceret 12 July 2017 12:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV