Karlas Kabale gik ikke op:

Fik nej til ny glukosemåler

Fældet på målstregen. Karla kan ikke få ny type glukosemåler som hjælpemiddel, da Ankestyrelsen vurderer, at det lige præcis i hendes tilfælde er et behandlingsredskab

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

Hos familien From Laursen i Hørning er frustrationerne til at tage og føle på.
 
Familien havde sat sin lid til, at Ankestyrelsen ville give dem medhold i, at den nye type glukosemåler var et hjælpemiddel, der i væsentlig grad ville gøre hverdagen lettere for fireårige Karla.
 
I stedet lægger Ankestyrelsen vægt på, at det var Karlas læger på diabetes ambulatoriet på Aarhus Universitetshospital i Skejby, der sendte ansøgningen til Skanderborg Kommune om at få glukosemåleren som et hjælpemiddel til Karla. Derfor mener Ankestyrelsen, at der i hendes tilfælde er tale om et behandlingsredskab.

Direkte afslag

“Mange har fået svar tilbage, at deres hjemkommune skal genbehandle deres ansøgning om hjælpemiddel, men vi fik direkte afslag, og det var et chok. Men konklusionen er altså, at den nye type glukosemåler er et behandlingsredskab i Karlas tilfælde, og derfor kan kommunen ikke bevillige Free Style Libre som et hjælpemiddel,” siger Karlas mor, Marianne From Laursen.
 
“Vi er forbavsede og ærgerlige. Vi synes, principafgørelsen fra Ankestyrelsen er meget vag. Der bliver ikke rigtig taget stilling til problemet.”
 
Skal I så ikke bare vente på, at regionen behandler Karlas sag?
 
“I princippet jo. Når noget bevilliges som et behandlingsredskab, så er det regionen, der skal betale. Problemet er bare, at Region Midtjylland endnu ikke har taget stilling til, om de vil bevillige den nye type glukosemåler som behandlingsredskab. Det er man, så vidt vi har forstået, ved at tage stilling til nu i regionen.”

Regionen er ikke klar

Marianne From Laursen forklarer, at sidst hun forsøgte at få regionen i tale lød beskeden, at forskellige diabeteslæger fra regionens sygehuse først skal mødes og tage stilling til, hvordan de samlet vil anbefale at regionen skal håndtere spørgsmålet.
 
“Fra Karlas egne læger på diabetes ambulatoriet hører vi, at de da regner med, afgørelsen vil falde ud til Karlas fordel. Og jeg har også svært ved at forestille mig, at hun ikke får den nye type glukosemåler som behandlingsredskab - det var jo dem selv, der i sin tid sendte ansøgningen - men afgørelsen trækker ud og tiden går.”
 
I mellemtiden må Karla fortsætte med at prikke sig i fingrene mange gange hver dag.
 
“Karlas blodsukker er svært at styre, og derfor skal hun stikkes mange gange hver dag. Det er dybt frustrerende, at vi stadig ikke har fået den måler, der vil gøre det muligt at kontrollere hendes diabetes bedre, så vi undgår de udsving i blodsukkeret, der kan føre til følgesygdomme. Men vi finder andre veje. Vi har lært at væbne os med tålmodighed i det offentlige system,” konstaterer Marianne From Laursen.

Publiceret 11 July 2017 12:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV