Efter dommen:

En ny hverdag i Ry

Torsdag i sidste uge blev der sat et foreløbigt punktum i Ry-sagen. Nu skal alle fem drenge vænne sig til en ny hverdag

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

 
Fire drenge på 15 og 16 år fra Mølleskolen i Ry blev torsdag i sidste uge fundet skyldige i at have kastet en molotovcocktail mod en skolekammerat. Alle fire skal tilbage i fængsel for en kortere periode. Derefter venter en hverdag, hvor meget vil være forandret.
 
Ifølge børn- og ungechef i Skanderborg Kommune, Søren Aalund, er der fokus på, at alle fem drenge skal have mulighed for at færdiggøre deres skolegang, og her er kommunen parat til at gå ind og hjælpe dem.
 
“Generelt i sager som denne, hvor en ung er anholdt for grov kriminalitet, så forsøger vi at skabe nogle rammer, der kan støtte den unge til at komme tilbage i god udvikling. Skabe et perspektiv, der peger fremad,” fortæller han.
 
“Konkret kan det være netværksråd, hvor den unge deltager sammen med sine forældre og forskellige fagprofessionelle. Her arbejder man ud fra den situation, den unge er endt i og forsøger på den baggrund at lave handleplaner, der skal give den unge en hverdag med trivsel. Handleplanerne kan indeholde meget forskelligt og afhænger af de konkrete vilkår. Det kan for eksempel være en kontaktperson, familiebehandling, støtte til skolegang eller uddannelse. Alt sammen med det sigte at få den unge tilbage i god udvikling,” understreger børn- og ungechefen.

Det var her på grus-parkeringspladsen foran tennisklubbens hus i Ry, at overfaldet med molotovcocktails fandt sted om aftenen 6. februar i år.

Det var her på grus-parkeringspladsen foran tennisklubbens hus i Ry, at overfaldet med molotovcocktails fandt sted om aftenen 6. februar i år.

Vil Ry tage drengene tilbage?

Ifølge Simon Eilrich, der er bistandsadvokat for den 16-årige, der var udsat for brandangrebet, er der gode takter til, at de fem drenge kan forsones.
 
“Min klient har fået en sms fra en af de fire tiltalte drenge, og det var han glad over. Det er en start. Der er ikke det store fjendskab drengene imellem,” konstaterer han.
 
Han er dog bekymret for, om Ry er klar til at tage alle fem drenge tilbage.
 
“Da jeg fik den her sag, googlede jeg den ligesom alle andre, og den virkelighed, der blev fremstillet i dagene lige efter hændelsen, er ikke den samme virkelighed, som er kommet til udtryk i retssalen. Konflikten mellem drengene er blevet malet op. Jeg kan godt være bekymret for folkedomstolen, og om Ry er klar til at tage alle fem drenge tilbage,” siger han til Lokalavisen.
 
Drengenes vej tilbage til en hverdag i Ry er da heller ikke uden problemer. I den forgangne uge har alle fem drenge været til folkeskolens skriftlige afgangsprøver, men ikke samme sted som deres kammerater. De er heller ikke med, når resten af 9. årgang på Mølleskolen om kort tid fejrer sidste skoledag.
 
Alligevel er holdningen blandt dem, Lokalavisen har talt med, at drengene nok skal blive taget vel imod.
 
“Jeg synes, der er nødt til at være en konsekvens, når man har båret sig så dumt ad, så derfor er det fint, de fire drenge nu har fået en dom. Men min retsfølelse ville ikke være blevet krænket, hvis de var sluppet med fængsel i den tid, de har siddet varetægtsfængslet. Det er drengestreger, der er gået fuldstændig over gevind, det kan alle blive enige om, men det er ikke unge hærdede forbrydere,” lød det således fra en Ry-borger, der var mødt op for at overvære domsafsigelsen i Horsens.

Domstolen har dømt - det skal vi ikke

Sådan lyder meldingen også fra Katja Hillers, der i ugerne efter brandangrebet tog initiativ til oprettelsen af netværksgruppen Synlige voksne i Ry, der indtil nu blandt andet har sikret de lokale Natteravnes overlevelse.
 
“Det er noget, der er løbet fuldstændig løbsk, det er jeg overbevist om. Det er rigtig synd for drengen, det er gået ud over. Der ligger ting bag, som der skal arbejdes med, men det er vigtigt, at vi forholder os til, at domstolen har dømt. Vi i Ry skal ikke dømme drengene,” understreger hun.
 
Selv håber hun, at de synlige voksne i Ry kan gøre en forskel.
 
“Skolen og kommunen har noget, de skal arbejde med, så noget lignende ikke sker igen, men som borgere og forældre har vi et medansvar. Jeg tror på, at vi kan stå sammen og være fælles om at tage godt imod de fem drenge igen. Det er vores ansvar som lokalsamfund, at vi tager imod dem, hjælper dem og ikke udstøder dem. Vi skal opfordre til forsoning uanset hvad,” siger Katja Hillers.

Alle fem involverede drenge i Ry-sagen er elever på 9. årgang på Mølleskolen i Ry.

Alle fem involverede drenge i Ry-sagen er elever på 9. årgang på Mølleskolen i Ry.

Fokus på fremtiden

“Sagen er jo ikke helt slut endnu, da vi ikke ved, om dommen ankes. Men uanset hvad, så skal vi lokalt til at sætte gang i en proces, så vi kan få hjulpet de unge videre,” siger SSP-koordinator i Ry, Benny Husted.
 
“Vi vil gerne gøre alt, hvad vi kan, for at gøre det godt igen, men det er ikke en opgave, vi kan løse alene. Det skal løses i et fællesskab med alle aktører – de unge selv, forældrene, foreningerne og de frivillige samt skole og kommune. Nu er det vigtigt at se fremad og have fokus på fremtiden,” understreger han.
 
“Sagen fylder mindre i Ry nu, end i februar. Ry er ikke anderledes end andre byer. Men Ry er, ligesom andre byer, og det er nok kommet bag på nogle. Det samme, som sker andre steder, kan også ske her, og det har måske ødelagt nogles billede af, at Ry var anderledes. Men selvfølgelig møder vi samme udfordringer, som man gør andre steder, og der er ingen tvivl om, at Ry lige nu har en udfordring med hash, men ikke mere end andre steder. Det er en generel udfordring,” konstaterer Benny Husted.

Vigtigt at reflektere

Det er Jens Szabo, halleder ved Ry Hallerne og medlem af byrådet for Venstre, enig i.
 
“Jeg har den grundholdning, at organiseret salg af hash det vil jeg ikke acceptere, og det er bekymrende, når man fra mange hører, at det er drenge helt ned i 8. og 7. klasse, der ryger hash. Det er alt for let at få fat i. Principielt er det ligegyldigt, om de unge ryger hash eller drikker øl, men jeg synes, det er vigtigt at have et stort fokus på, at hash ofte er indgang til et andet misbrug,” siger han.
 
I forhold til sagen med de fire drenge maner han til besindighed.
 
“Det er vigtigt, vi reflektere over, hvordan det kunne ske, og hvad vi hver især kan bidrage med, for at noget lignende aldrig sker igen. Ingenting retfærdiggør den handling, der er sket, men nu har domstolen truffet en afgørelse, og vi skal allesammen videre - også de fem drenge.”

Dommen i Ry-sagen

  • Selvom de fire drenge nægter sig skyldige, blev alle fire drenge fundet skyldige i at have kastet to flasker molotovcocktails mod en femte dreng
  • De blev dømt efter straffelovens § 245, der omhandler legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter
  • To af drengene blev idømt halvandet års fængsel, hvor de skal afsone seks måneder og resten gøres betinget. De to andre drenge blev idømt et års fængsel. De skal afsone de fire måneder og resten gøres betinget
  • Alle fire drenge udbad sig betænkningtid i forhold til, om de vil anke dommen

Publiceret 09 May 2017 16:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV