Emil Kjeldbjerg fra Horsens er' Årets Hjerteredder 2017'. Foto: Andreas Bang Kirkegaard
Emil Kjeldbjerg fra Horsens er' Årets Hjerteredder 2017'. Foto: Andreas Bang Kirkegaard
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

13-årige Emil fra Horsens er 'Årets Hjerteredder 2017': Gav sin mor hjertemassage og reddede hendes liv

 

"Hun er meget bleg og har udspilede øjne. Hun reagerede ikke på noget."

13-årige Emil Kjeldbjerg fra Horsens fortæller om den søndag morgen i sommer, hvor hans mor Anne faldt om med hjertestop i familiens køkken. Emils far og lillebror var taget afsted til et sportsstævne, så Emil var alene hjemme med sin mor og lillesøster Emma på syv år, der fandt moren og fik fat på sin storebror.

Emil ringer 112 og begynder med hjælp fra damen i røret at give sin mor hjertemassage. Til al held har Emil for nylig lært førstehjælp i skolen, hvor eleverne har øvet hjertemassage og mund-til-mund på en førstehjælpsdukke.

"Jeg vidste, hvad jeg skulle gøre. Jeg har lært førstehjælp i skolen, og damen fra alarmcentralen var god og fortalte mig hele tiden præcis, hvad jeg skulle gøre," fortæller Emil Kjeldbjerg

Fire minutter efter Emils alarmopkald kommer ambulancen, og redderne tager over og støder Anne med hjertestarter. Hun får hjertemassage i 10 minutter, inden de kan flytte hende.

Ambulanceredderne tilkalder Emils mormor og morfar, der også bor i Horsens. Mormoren kommer, mens morfaren får hentet faren og lillebroren fra stævnet. Ambulancen kører Anne til Aarhus Universitetshospital, og en time senere besøger hele familien hende, mens hun ligger i kunstigt koma. Hun er i live takket være Emil, skriver Hjerteforeningen på sin hjemmeside.

"Det føles mærkeligt og specielt, at jeg har reddet min mor. At jeg kunne gøre noget så stort for min mor," siger Emil.

 

Årets hjerteredder

Emil blev lørdag aften kåret som 'Årets Hjerteredder 2017' ved Hjerteforeningens indsamlingsshow på TV2 Charlie.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann overrakte Emil Kjeldbjerg blomster, en check fra Østifterne på 10.000 kroner og en hjertestarter fra Hjerteforeningen.

"Hvert minut kan få afgørende betydning for, om et menneske med hjertestop overlever eller dør. Og der bliver heldigvis flere og flere, som griber resolut ind og hjælper andre i livstruende situationer. Men selvom flere i dag overlever et hjertestop end tidligere, så vil vi kunne redde endnu flere liv, hvis flere af os kan give livreddende førstehjælp. Derfor håber jeg, at Emil Kjeldbjerg og de andre nominerede til Årets Hjerteredder kan inspirere andre til at yde livsvigtig hjælp, når det er allermest nødvendigt," sagde Karen Ellemann i sin hyldesttale.

 

58 liv

Emil Kjeldbjerg har endnu ikke besluttet, hvor han vil placere den hjertestarter, han modtog. Derimod er der sat adresse på de 10.000 kroner, han fik.

"Jeg har aftalt med min mor, at pengene bliver sat ind på en konto, som er til, når jeg flytter hjemmefra," siger Emil Kjeldbjerg.

Der var 58 personer indstillet til Årets Hjerteredder 2017. Heraf var Emil og to andre nomineret til prisen, som blev afgjort ved en afstemning på Hjerteforeningens hjemmeside. Den 13-årige dreng fra Horsens fik langt hovedparten af stemmerne. 

"Hver og én hjerteredder fortjener hyldest, anerkendelse og tak. De er alle vindere. Og hver eneste historie er rørende og vidner om modige indsatser, der har reddet liv. 58 liv. Men Emil Kjeldbjerg er i sandhed en handlekraftig ung mand, der ikke bare har reddet sin mor, men hele sin familie," siger Kim Høgh, Hjerteforeningens administrerende direktør.

Emils mor Anne Kjeldbjerg var 40 år, da hun fik hjertestop. Hun var indlagt i to uger på Aarhus Universitetshospital, Skejby. Hun har fået en ICD pacemaker og har ingen mén efter sit hjertestop.

VIDEO: Emil fortæller om den dag, han reddede sin mors liv

 

Publiceret: 18. Marts 2017 20:07
Leveret af
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Uge-bladet Skanderborg

ANNONCER
Se flere